fredag 13 januari 2012

Valparaiso, del 2

Jag ska försöka sammanfatta resten av Valparaiso tiden.
Valparaiso är verkligen en häftig stad, det finns så himla mycket konst och kreativitet överallt. Man kan gå runt på alla slingriga gator, branta backar och gränder hur länge och många gånger som helst och hela tiden upptäcka nya saker. Det är så mycket street art här, rätt som det är springer man på någon som sitter och målar en av alla fantastiska grafittimålningar som finns överallt, eller en spontan gatuspelning, eller så försöker man ta de långa trapporna upp till sitt hostel men kommer inte riktigt fram för att på en av avsatserna har de bestämt sig för att ha någon sorts dansteater men en gråmålad halvnaken kille i gasmask. Konst och kreativitet genomsyrar hela staden och folk respekterar och samarbetar så fint med varandra. Har någon gjort en stor fin målning på en vägg så låter man den vara och inte målar över eller förstör med annan grafitti eller egna taggar.

Det finns massor med gatuhundar överallt och det är så häftigt att se hur street smarta de är! Typ ställer sig vid övergångstället och väntar på grön gubbe innan de korsar gatan. Det finns så många valpar överallt också! Man vill ju bara ta med dem hem. Anledningen till att det finns så många gatuhundar är för att folk köper dem när de är små och söta och sen när de blir stora är de inte lika roliga längre så då får de bo på gatan. Men det finns många som tar hand om hundarna och ger dem mat och sånt.

Staden är byggd på massa kullar och berg så det är mycket backar och det märks att det blir sämre standard ju högre upp i cerrona (kullarna/bergen och områdena där kallar för cerros) man kommer.Vi märkte att det spelades mer reggaeaton ju högre upp vi kom också.. Det är low class med reggaeton här, och folk kollar typ konstigt på oss när vi säger att vi vill dansa till reggaeton! Haha.

Jag tycker att det är för lite latinomusik över lag här! Jag väntade mig att det skulle spelas massa latinomusik vart man än gick och på alla klubbar hela tiden men riktigt så är det inte. Det är ungefär samma musik som spelas på klubbarna hemma, självklart blandat med en del chilenska hit!

Vi har inte festat jättemycket hittills, 4 klubbkvällar och så nyår förstås. Men sen en del middagar med folk på hostlet med vin och pisco. Pisco är deras version av våran vodka typ. De är besatta av pisco! Pisco sour är en drink som dricks mycket här och är den bra gjord är den verkligen sjukt god!

Vi har varit på två olika klubbar när vi varit ute, två gånger var på båda.
Den första var en gayklubb som en av våra hostelmammor tog med oss till. Första gången var det dragqueen-show där med två tjocka och en lasertight dragqueen som var jättelik Lady Gaga. Alla var helt galna och det slängdes vatten på utvalda offer i publiken.
Men de man fick inte fota där. Jag antar att det hade att göra med att gaykulturen fortfarande inte är helt accepterat här i Chile, även om Valparaiso är mer öppet för alternativa livsstilar så är det inte så överallt och man måste fortfarande vara ganska diskret.

Den andra klubben vi var på hette "El huevo" (Ägget). Det var en stor klubb med fyra våningar, med olika musik på alla våningar. Riktigt grymt ställe! På "pardans" våningen höll de ett tag en lektion i bachata, salsa, samba m.m som vi försökte hänge med på! Haha sjukt svårt med samba, man bara står och stampar kändes det som! Men kul!
Sen dansade vi reggaeton och förstod var alla snygga latinos hade gömt sig någonstans (vi har inte sett många av dem ute på gatan i alla fall). Det fanns inte många andra ljusa "gringas" på stället så vi var ganska populära. Kände mig lite som ett köttstycken som slets i från olika håll.. Galet!
Andra gången Cill och jag var ute där själva gjorde vi en liten statistikmätning av det hela och räknade hur många som raggade på oss. Vi kom upp i 68 stycken. :P

Vi har käkat massa god mat här! Completos (deras verision av korv med bröd men så mycket mer i brödet; hackade tomater, majonäs, palta (avokadoröra) och olika alternativ. Super super rico! :)
Empanadas (piroger),
Ceviche (fiskgryta) m,m,
Vi har även ätit "Paila Marina" (en skaldjursgryta) två gånger och vi klarar inte av den! Det har blivit våran skämträtt "åh GUUUD vad gott det vore med Paila Marina, titta de har Paila Marina här! Iiiihhhh!!" *viftar med armarna och springer omkring*

En kväll lagade vi "swedish meetballs"på hostlet  på ett australienskt pars initiativ. De hade fått recept pa svenska köttbullar av någon svenne de traffat tidigare pa resan sa de drog ihop massa folk pa hostlet som ville vara med! Cillan och jag bidrog med skagentoasts som blev himla poppis också! Kul att det inte ens var våran ide med att laga svensk mat. Men det var himla fint!

När vi har velat bada och hänga på stranden har vi tagit bussen från Valparaiso (som är en hamnstad och inte har någon strand)  till Viña del mar som ligger 15 minuter bort och där finns långa fina stränder. Sista dagen följde vi med Juan och hans kompis till Reñaca som är en till badort som ligger en liten till bit bort från Viña. Man åker som runt ett krön efter kusten och så är man där. Vi förstod att vi hade missat nått när vi kom dit. Det var ju där alla unga, snygga partymänniskor höll till och hade fest överallt på stränderna och i husen precis bredvid stranden! De flesta där var tydligen argentinare, som åker till Reñaca på sin semester i januari. Skön stämning där!

Den sista dagen där var vi tydligen med om en jordbävning. Varken jag eller Cecilia märkte av det men chilenarna som är vana med jordbävningar kände det och den var tydligen så pass stor att det sändes på nyheterna och att saker hade flyttat på sig om man var inomhus. Men som sagt så märkte vi inte ens av det utan fattade efteråt när folk förklade att det hade varit en jordbävning. Lite snuvad på konfekten kan jag känna att jag blev!











Gick förbi den här killen som satt och målade en dörr och gärna poserade framfor sitt verk

Den store poeten Pablo Neruda var lite sugen på att se vad som gömde sig under Cillans linne..


Vi hittade en snygg toalett på en restaurang


Någon sorts street art, dansteater i trappen påväg upp till vårt hostel.



Viña del mar

Valparaisos hamn

Vi såg sälar och Pelikaner på en båttur runt hamnen!

Gatitosarna på Casa Fischer hostel!

Swedish meetballs!

Vi åkte en av hissarna som går upp till Cerrosen


Käkade Completo och dog lite

Han har målat en hel trappa med bilder över Valparaiso (trappan fortsatte högre upp).

Hänga på stranden i Reñaca




Killarna på sushistället som vi käkade på 3 gånger!  Jag trodde inte ens jag gillade sushi så mycket men deras sushi skulle kunna omvända vilken sushihatare som helst! OMG!



Hängde på något konstcafe och läste spanska Cosmopolitan

Solnedgång i Reñaca

1 kommentar:

  1. Amagad vilken SNYGG stad, pianotrappan var ju grym. :)

    SvaraRadera